Ανδρέας Χ. Αργυρόπουλος

argyropoulos - teologia

Η Θεολογία της Απελευθέρωσης θα απασχολήσει τις επόμενες δεκαετίες τη θεολογική σκέψη παγκόσμια. Στην Ευρώπη θα προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών θεολόγων, κοινωνιολόγων, πολιτικών επιστημόνων, στοχαστών. Πολλοί είναι εκείνοι οι θεολόγοι, οι κληρικοί και οι πιστοί που εμπνεύστηκαν απ’ αυτήν, δεν είναι όμως λίγοι και αυτοί που την αντιμετώπισαν φοβικά. Αποτελεί ευτύχημα το ότι από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 διδάσκεται στα Ελληνόπουλα μέσα από το μάθημα των Θρησκευτικών. Σκοπός της έκδοσης του παρόντος πονήματος είναι η συμβολή στην ποιοτικότερη παρουσίασή της στις σχολικές αίθουσες.Στο πρώτο μέρος, υπάρχουν τρία κείμενα: α)Θεολογία της Απελευθέρωσης, β)Οι ελληνικές εκδόσεις βιβλίων της Θεολογία της Απελευθέρωσης και γ)Η Θεολογία της Απελευθέρωσης στα σχολικά των Θρησκευτικών Γυμνασίου Λυκείου. Στο δεύτερο μέρος ανθολογούνται  κείμενα από βιβλία ή συνεντεύξεις εκπροσώπων της Θεολογίας της Απελευθέρωσης, τα οποία κατά τη γνώμη μας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διδασκαλία των διδακτικών ενοτήτων που αφορούν το συγκεκριμένο θεολογικό ρεύμα και όχι μόνο.

argyropoulos - oikologia

Αγάπησε όλη τη κτίση του Θεού, τα πάντα μέσα σ’ αυτήν και κάθε κόκκο άμμου. Αγάπησε το κάθε φύλλο, την κάθε ηλιαχτίδα από το φως του Θεού. Αγάπησε τα ζώα, αγάπησε τα φυτά, αγάπησε το καθετί. Κι όταν αγαπήσεις τα πάντα τότε θα ανακαλύψεις μέσα στο καθετί το μυστικό του Θεού. Σαν το αισθανθείς αυτό, τότε να αρχίσεις να το γνωρίζεις και να το αντιλαμβάνεσαι κάθε μέρα όλο και πιο πολύ. Και θα φθάσεις, εν τέλει, να αγαπήσεις ολόκληρο τον κόσμο με μια ανεξάντλητη, παγκόσμια αγάπη που να αγκαλιάζει και να περιλαμβάνει τα πάντα. Αγάπησε τα ζώα: ο Θέος τους έχει δώσει σπέρματα σκέψης και ανόθευτη χαρά. Μην τα ταράξεις. Μην τα βασανίζεις, μην τους στερήσεις τη χαρά τους, μη βαδίσεις ενάντια στις προθέσεις και το σχέδιο του Θεού.
Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι

argyropoulos - 3 ierarhes

Το μήνυμα των Τριών Πατέρων της Εκκλησίας μας, πάντα επίκαιρο και επαναστατικό, έρχεται να μας θυμίσει τη χριστιανική αυθεντικότητα, να προτείνει λύσεις και να δώσει κατευθύνσεις, που γεμίζουν ελπίδα και απελευθερώνουν…
Και οι τρεις αντιδρούν σε μια επιφανειακή πνευματικότητα, σε ένα ακίνδυνο χριστιανισμό, σε μια πίστη που τυφλώνει και σε μια εκκλησία που δεν είναι η οδός της αληθινής σωτηρίας και ζωής, αλλά ένα μέσο στα χέρια των ισχυρών για τη χειραγώγηση και εκμετάλλευση ανθρώπων και λαών.

Κεντρική διάθεση για τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Ζαλόγγου 9, Αθήνα, 10678, τηλ. 210 3800520 ή για ταχυδρομικές αποστολές στο 22210 62626

Ο Ανδρέας Αργυρόπουλος είναι πτυχιούχος Θεολογίας (Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1984) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Θεολογική σχολή Α.Π.Θ., 2004). Υπηρετεί από το 1986 ως Θεολόγος καθηγητής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και από τον Αύγουστο του 2007 ως σχολικός σύμβουλος Θεολόγων στην περιφέρεια βορείου Αιγαίου. Έχει εκδόσει τα βιβλία:
– Θεολογική προσέγγιση στην οικολογική κρίση, εκδ. Έξοδος στην κοινωνία και την ζωή, Αθήνα 1997
– Χριστιανοί και πολιτική δράση κατά την περίοδο της δικτατορίας (1967 – 1974), εκδ. Ψηφίδα, Αθήνα 2004
– Θρησκειολογική Βιβλιο-γραφία, Αρμός 2009. κ.ά.
– Το επαναστατικό μήνυμα των Τριών Ιεραρχών, ΕΞΟΔΟΣ στην κοινωνία και την ζωή, Αθήνα 2009.
-Η Θεολογία της Απελευθέρωσης στο μάθημα των θρησκευτικών, Μανιφέστο, Αθήνα 2011.
Kείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και εφημερίδες.
Διαχειρίζεται τον ιστότοπο:
e-theologia.blogspot.com

Σχολιάστε