Αθανάσιος Δ. Θεοδωράκης

theodorakis

Η πολιτική και η κοινωνία, οι θεσμοί και οι πολίτες, πρέπει να ενσκήψουν με προσοχή στο νέο τοπίο που δημιούργησε η κρίση και να επεξεργαστούν πειστικές λύσεις. Δεδομένης της σημερινής πολύπλευρης κρίσης και της συνακόλουθης κοινωνικής οργής, απογοήτευσης και δυσπιστίας, η πολιτική οφείλει να επανέλθει στα βασικά και ουσιώδη. Ο πολίτης απαιτεί λύσεις που να διασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, το γενικό συμφέρον, τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη. Το «πολιτικώς ορθό» απέτυχε, το ηθικώς αποδεκτό επανακάμπτει. Μια «ηθική βιώσιμης ανάπτυξης» μπορεί  να εμπλουτίσει την προβληματική, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία και αρχές, προβάλλοντας έννοιες ξεχασμένες λόγω της κυριαρχίας του καταναλωτικού μεταμοντερνισμού μεν, αλλά όχι αναγκαστικά απορριπτέες: εργατικότητα, αποταμίευση, εντιμότητα, ευνομία, δικαιώματα και υποχρεώσεις του πολίτη, οικογένεια, φιλοπατρία, αλληλεγγύη.

Ο Αθανάσιος Δημ. Θεοδωράκης γεννήθηκε το 1953, στα Γεράνεια Ελασσόνας. Είναι παντρεμένος κι έχει δύο παιδιά.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια  Αθηνών και Στρασβούργου.
Από το 1980 ασχολείται  με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. Συμμετείχε ενεργά στις ελληνικές Προεδρίες στην ΕΕ και στη διάρκεια της 4ης ελληνικής προεδρίας άσκησε καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Υπηρέτησε επί σειρά ετών στα Υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Τύπου και ΜΜΕ. Διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της διεθνούς συνεργασίας για την ανάπτυξη. Υπήρξε επί σειρά ετών Πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία, άρθρα και μελέτες σε θέματα ελληνικής πολιτικής, διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ευρωπαϊκού προβληματισμού. Υπήρξε ιδρυτής της Κοινοβουλευτικής Επιθεώρησης.

Κεντρική διάθεση για τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Ζαλόγγου 9, Αθήνα, 10678, τηλ. 210 3800520 ή για ταχυδρομικές αποστολές στο 22210 62626

Σχολιάστε