7+1 βιβλία για τα Χριστούγεννα

Ανθολογία, Διηγήματα Χριστουγέννων

Τα διηγήματα των Χριστουγέννων ως είδος ξεκίνησαν με μια πολύ γόνιμη περίοδο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, πριν εκφυλιστούν σε περιγραφή ρεβεγιόν, από τα οποία απουσιάζουν τα Χριστούγεννα και πλεονάζουν οι σαμπάνιες!
Όσα περιλαμβάνονται στην παρούσα συλλογή δεν είναι παρά δείγματα μιας λογοτεχνίας που μιλούσε για έναν κόσμο και σε έναν κόσμο που η γιορτή ξεχώριζε από την σχόλη, όχι απλώς ως αργία, αλλά ως μέρα που δεν εξαντλούσε το νόημά της στην καταναλωτική υστερία.
Σχεδόν όλα τα διηγήματα που διαλέξαμε μιλούν γι΄ ανθρώπους παλιακούς, αγκουσεμένους, στενεμένους από τις περιστάσεις της ζωής, που όμως δεν έπαψαν να είναι άνθρωποι. Γι’ αυτό, νομίζουμε, και μπόρεσαν να δεξιωθούν την γέννηση του παρακατιανού Χριστού, αναγνωρίζοντας στην έλευσή του ένα πολύ διαφορετικό περιεχόμενο από την τρέχουσα εμποροπανήγυρη, από τα χωρίς Χριστό Χριστούγεννα, δηλαδή, των ημερών μας.
Όσοι δεν έχουμε ολότελα απογίνει, ας τους χωρέσουμε, τουλάχιστον, στις προσευχές μας.

ISBN: 978-960-9570-40-4, λιανική τιμή με φπα: 9.00

Χρήστος Χριστοβασίλης, Διηγήματα Χριστουγέννων

Ο Χρήστος Χρηστοβασίλης, αν και λησμονημένος από τον «πνευματικό» μας νεοπλουτισμό, ήταν ένας σπουδαίος συγγραφέας.
Με τα διηγήματα της παρούσας έκδοσης, επιβεβαιώνεται όχι μόνον η αφηγηματική του ευχέρεια αλλά και η επιμονή του σε μια θεματική που αναγνωρίζει στην μικρή πατρίδα, όσα θα της αρνηθεί η μητρυιά των Αθηνών και ο ολετήρας της νεωτερικότητας.

Στην παρούσα έκδοση φιλοξενούμε έξι εορταστικά διηγήματα.

ISBN: 978-960-9570-39-8, λιανική τιμή με φπα 10,00

Κώστας Κρυστάλλης, Διηγήματα Χριστουγέννων

Ο Κώστας Κρυστάλλης με την πεζογραφία ασχολήθηκε τα τελευταία του χρόνια δίνοντάς μας εξαιρετικής δύναμης διηγήματα. Στο μικρό του έργο, σεβαστό μέρος κατέχουν και τα χριστουγεννιάτικα διηγήματα, που είχαν πέραση εκείνη την εποχή, που ακόμη ξεχώριζαν τις καματερές από τις γιορτιάρες μέρες. Στον Κώστα Κρυστάλλη αυτά τα διηγήματα ήταν, νομίζουμε, κι αποκούμπι στη πολυάνθρωπη μοναξιά της «βρωμοαθήνας». Γράφοντας ο ποιητής κατέφευγε σε περιόδους που δεν απόλειπε η ελπίδα: με τις ιστορίες του γύρναγε στα σκλαβωμένα Γιάννενα (Προπέρσινα Χριστούγεννα), στην περιπέτεια της φυγής του από αυτά (Το φυλαχτό μου), αλλά κυρίως στην ελευθερία της ορεσίβιας ζωής των κλεφτών (Τα Χριστούγεννα των κλεφτών). Φωνή κατακαημένης πατρίδας, που οι καπεταναίοι της χριστουγεννιάτικα δακρύζουν, ζητούν συγχώρεση και προσκυνάνε τα εικονίσματα.
Αναμφίλεκτα δύσκολη –σχεδόν όσο κι η σκλαβιά– η ζωή που άφησε ο Κώστας Κρυστάλλης αλλά που τις χρονιάρες μέρες χώραγε ακόμη και το θαύμα (Χαραυγούλα Πρωτοχρονιάς).
Ο Κώστας Κρυστάλλης, το κυνηγημένο αρχοντόπουλο του Συρράκου, ο σταυραητός που πάγωσε στην ερημιά της Αθήνας, με τα λίγα που μας κατέλειπε, μας έδωσε το μέτρο μιας τέχνης που δεν μπορεί να χωρέσει στην κομψοπρεπή υποτίμηση της «ηθογραφίας», αλλά κι ενός χρέους, το οποίο αρνήθηκε να ενεχυριαστεί στην χυδαιότητα του «εθνικού κέντρου».
Κι αν η πεζογραφία μας του χρωστά, λόγω της πρώιμης και ξεκάθαρης γλωσσικής επιλογής του, εμείς του χρωστούμε επειδή την κοινή μας σκούφια ούτε την έκρυψε ούτε την ντρόπιασε.

ISBN: 978-960-9570-38-1, λιανική τιμή με φπα 7,00

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Ο Αμερικάνος

Ἴσως λόγῳ τῆς μεγάλης χριστιανικῆς γιορτῆς, ἴσως ὑπό τήν ἐπίδραση ξενόγλωσσων ἀντίστοιχων ὑποδειγμάτων, ὁ συνήθως ἀπαισιόδοξος Παπαδιαμάντης μᾶς δίνει μέ τόν «Ἀμερικάνο» (1891) μιά συγκινητική χριστουγεννιάτικη ἱστορία μέ αἴσια κατάληξη.
Ὁ ἥρωας τοῦ διηγήματος, ὁ Γιάννης τοῦ μπαρμπα-Στάθη τοῦ Μοθωνιοῦ, ὅπως καί ὁ Χριστοδουλής τοῦ διηγήματος «Ὁλόγυρα στή λίμνη», σπάει τόν ἐπαναληπτικό κύκλο τῆς μοίρας κι ἀναζητᾶ τήν τύχη του στή μακρινή γῆ τῆς ἐπαγγελίας. Ὅμως ἡ φωνή τοῦ γενέθλιου τόπου μέσα του τόν κατανικᾶ κι ἐπιστρέφει μέ νοσταλγία καί περιέργεια στήν πατρίδα του, ἀρχικά σάν ξένος, ὥσπου σέ μιά τυπική σκηνή ἀναγνωρίσεως νά ξαναποκτήσει πρόσωπο μές στήν κοινότητα καί νά ἀποκατασταθεῖ ὅπως τοῦ ἀξίζει.
Προλογίζοντας τήν ἔκδοση, ὁ σοφός παπαδιαμαντολόγος Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλος παρουσιάζει ἀνάλογα ἀφηγήματα μέ θέμα τήν ἐπιστροφή τοῦ ξενιτεμένου, ἐνῶ ὡς ἐπίμετρο δημοσιεύεται μικρό, ὁμότιτλο κείμενο τῆς Νίνας Δημητριάδου.
Ἡ ζωγραφιά καί τά σχέδια τοῦ Νικόλα Δημητριάδη κοσμοῦν μέ τήν πρέπουσα σεμνότητα τά κείμενα.

Δημήτρης Ἀγγελῆς

ISBN 978-960-9570-66-4, λιανική τιμή με φπα 7,00

Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, Ο Μπάρμπα-δήμαρχος

Ἀλέξανδρος Μωραϊτίδης. Κοιμήθηκε ἐνενῆντα χρόνια πρὶν στὸ θαυμαστὸ νησί, ὡς μοναχὸς Ἀνδρόνικος. Τὸν κλείνουμε, στεγανά, σὲ μικρὲς παραγράφους. Μὲ λέξεις κλισέ. Μὲ ζυγίσματα, μὲ κρίσεις, μὲ βαριὰ λογύδρια.
* Ἄλλον ἀέρα ἀνάπνεε αὐτός. Εἴτε στὸ καράβι γιὰ τὸν τόπο του. Εἴτε στὰ Κατουνάκια, στοὺς εὐλογημένους Δανιηλαίους. Εἴτε ἀνεβαίνοντας χειμώνα καιρὸ στὸ Καρπενήσι, τῆς «Ἀκροπόλεως» ταξειδιώτης.
** Γέλαγε ἡ ψυχή του. Τὸ μάτι του κοιτοῦσε τὴ χώρα, τὴν χαίρονταν, τὴν ἐρωτεύονταν καὶ ἡ πένα μελωδοῦσε τὰ δικά της. Καὶ χάσκουμε ἐμεῖς νὰ μαζέψουμε κοχύλια, κουβέντες, ματιές. Κι αὐτὸς μᾶς κερνάει συνεχῶς, ψυχὴ γενναιόδωρος.
*** Κερνάει καὶ φῶς, ἀφειδώλευτα, σὰν ἐκείνη τὴν «χρυσὴ λάμψη» στὸν ‘‘Μπάρμπα-δήμαρχο’’. Λάμψη ποὺ καταπραΰνει, προστατεύει, σώζει.

Ἀντώνης Ν. Παπαβασιλείου

ISBN 978-960-9570-72-5, λιανική τιμή με φπα 8,00

Θεόδωρος Ε. Παντούλας, Σας τα ‘παν άλλοι;

Και κοντά στα παιδιά που περιμένουν με τις καρδιές ορθάνοιχτες, περιμένουν κι όλου του κόσμου οι πονεμένοι, οι κατατρεγμένοι, οι νοσούντες, οι τελώνες κι οι πόρνες. Η πλατύχωρη αναμονή τους είναι η φάτνη. Εκεί το καρτερούνε κι εκεί γεννιέται το θείο βρέφος. Αυτοί είναι του σταύλου τ’ άχερα. Του σταύλου που δεν ξενίζει ο πόνος του Θεού, που είναι και πόνος του ανθρώπου. Γεννιέται, δηλαδή, στις ψυχές και στις προσευχές των νηπίων, των καθαρών τῇ καρδίᾳ παιδιών κάθε ηλικίας. Αυτά γιορτάζουν. Οι υπόλοιποι διακοπεύουν. Γι’ αυτό και ξώφαλτσα τους περνάει η γιορτή.
Αλλά –να το πούμε κι αυτό– κι οι υπόλοιποι δεν μένουν ολότελα αδιάβροχοι στην χαρά της. Ετούτες τις ημέρες μαλακώνουν κάπως οι άνθρωποι και γίνονταν καλύτεροι – έστω για λίγο. Υποχωρούν οι εγωισμοί και τσουγκράν τα ποτήρια τους. Κι όσοι δεν έχουμε απογίνει ολότελα, πέρα από το συναισθηματικό ξεχείλωμα και την φωταγωγημένη αμηχανία των ημερών, ξέρουμε τι σημαίνει και το συμπόσιο κι η συντροφιά. Και μακάρι ν’ αξιωθούμε να μας σταθεί η μπουκιά στο στόμα, που κάποιοι πεινούν, κάποιοι διψούν και κάποιοι γυμνητεύουν. Που κάποιοι είναι πιο ξένοι κι από εμάς στην χαρά των Χριστουγέννων.

ISBN: 978-960-9570-65-7, λιανική τιμή με φπα 5,00

Στέφανος Κισιώτης, Προσκυνούμεν σου την γένναν Χριστέ

Τα Χριστούγεννα είναι Γεγονός. Το Σπήλαιο, η Φάτνη, τα ζώα… αλλά κυρίως η Μητέρα και «ο εξ αυτής τεχθείς» μάς ακολουθούν σε κάθε μας βήμα. Δεν είναι εύκολο να απαλλαγούμε από την παρουσία τους. Ακόμη και αυτό το π.Χ. ή το μ.Χ. σε κάθε ιστορική στιγμή φωνάζει, έστω κι αν κάποιοι ενοχλούνται: «Χριστός επί γης»! Σε κάθε «σήμερον» πλέον, «Χριστός εγεννήθη», ή καλύτερα «Χριστός γεννάται».
Όσο συνειδητοποιούμε αυτή την ενέργεια του Τριαδικού Θεού, τόσο νιώθουμε «έκπληξη» και «θάμβος». Το Γεγονός μόνον ως μυστήριο ανεξιχνίαστο μπορεί να χαρακτηριστεί. Η αγάπη κι η ταπείνωση, η Θεία συγκατάβαση κι η Θεία κένωση, όχι μόνον μας εκπλήσσουν, αλλά και μας αφοπλίζουν. Είναι η ευκαιρία να ξεγυμνώσουμε τον εαυτό μας από τα «βαρίδια» με τα οποία τον έχουμε φορτώσει. Πάθη, εγωισμοί, μικρότητες, αδυναμίες… Κι αυτό πιο εύκολα μπορεί να συμβεί, αν πλησιάσουμε την Εορτή με αγνή διάθεση, καθαρή καρδιά και με μικρή λαχτάρα. Ευτυχώς για μας, άνθρωποι με πίστη, βίωμα και Θεογνωσία, δηλ. καθαγιασμένοι, βίωσαν τα γεγονότα της Θείας Σαρκώσεως «καρδιακά» κι ύστερα με τον λόγο τους, κυρίως τον ποιητικό, αποκάλυψαν το περιεχόμενό της θεολογώντας με πρωτοτυπία. Κι η Εκκλησία μέσα στον χρόνο έκανε την σύνθεση. Αυτή την σύνθεση ακούμε, τραγουδάμε, μελετάμε… σήμερα.

ISBN: 978-960-9570-75-6, λιανική τιμή με φπα 15,00

Ανθολογία, Ρωσικά Χριστουγεννιάτικα διηγήματα

samizdat29.11.15Σας προτείνουμε επίσης την ανθολογία ρωσικών χριστουγεννιάτικων διηγημάτων των εκδόσεων S@mizdαt. Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο περιλαμβάνει έργα Ρώσων συγγραφέων του 19ου και του 20ου αιώνα.

Δέκα συγγραφείς, δώδεκα διηγήματα σκιαγραφούν τα ήθη και τα έθιμα, τον πόνο και τη χαρά, την ελπίδα και την αλληλεγγύη όλων των κοινωνικών στρωμάτων της Ρωσίας στους δύο αυτούς αιώνα.

Στην ανθολογία περιλαμβάνονται διηγήματα των Α. Π. Τσέχωφ, Ν. Λιασκόφ, Α. Γκριν, Ιβάν Ιλίν, Μπορίς Σιριάγιεφ, Ν. Αγκαφόνοφ, Α. Κουπρίν, Ι. Μπούνιν, Π. Ζασοντίμσκι και Λεονίντ Αντρέγιεφ. Τα διηγήματα συνοδεύονται από μικρά βιογραφικά σημειώματα για τους δημιουργούς, έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να σχηματίζει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
Ιδιαίτερο γνώρισμα της ανθολογία είναι ότι περιλαμβάνει διηγήματα από τη «σκοτεινή πλευρά» της ρωσικής ζωής, Γκουλγάγκ αλλά και τη ρωσική διασπορά.
Η ανθολόγηση η εισαγωγή και η μετάφραση από τα ρωσικά είναι του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη.

ISBN. 618-81561-9-Χ, λιανική τιμή με φπα 15,90


Κεντρική διάθεση: Ἐκδόσεις τοῦ Εἰκοστοῦ Πρώτου
Ζαλόγγου 9, 106 78 Ἀθήνα, τηλ.: 210-38.00.520                                                             ή μ’ ένα τηλεφώνημα στο βιβλιοπωλείο μας 211 410 9989

This entry was posted in δελτίο τύπου and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s