Μαρία Γ. Αργύρη

argyri

H παρούσα μελέτη ξεκίνησε με την πρόθεση να συνδυασθεί η θεωρία με την πράξη της διδασκαλίας των φιλολογικών μαθημάτων και να καταδειχθεί ο ρόλος και των δύο. H πράξη της διδασκαλίας αποβαίνει μια γόνιμη δημιουργική διαδικασία, όταν από τη μια πλευρά στηρίζεται στη θεωρία αλλά από την άλλη δεν εμφανίζεται δέσμια προς αυτήν. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η τυποποιημένη διδασκαλία, που ναρκώνει την όλη εκπαιδευτική διαδικασία και τους παράγοντες που τη συνιστούν, εκπαιδευτικό και μαθητές. Η πνοή του κάθε δασκάλου, μέσα από την προσωπική του θεωρία, δίνει στη διδασκαλία το δημιουργικό ή όχι χαρακτήρα της. Έτσι, μέσα από αυτή την εργασία, προσεγγίζουμε τη διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων ως μια διαδικασία προσδιοριστική της διδακτικής πράξης με την παράθεση ενδεικτικών σχεδίων διδασκαλίας των τεσσάρων μαθημάτων (Λογοτεχνίας, Γλώσσας, Αρχαίων Ελληνικών, Ιστορίας) και διδακτικών «project», που άπτονται της φιλοσοφίας της διδασκαλίας των παραπάνω μαθημάτων, σύμφωνα  με το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών.

Κεντρική διάθεση για τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Ζαλόγγου 9, Αθήνα, 10678, τηλ. 210 3800520 ή για ταχυδρομικές αποστολές στο 22210 62626

Η Μαρία Γ. Αργύρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης: Θεωρία, Πράξη και Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου, κατεύθυνση: Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός και Διδασκαλία. Εκπόνησε διπλωματική εργασία με τίτλο Ο ρόλος του Βιβλίου του Εκπαιδευτικού στη διδασκαλία της Γλώσσας και στη λειτουργική σχέση Αναλυτικού Προγράμματος και Σχολικού Εγχειριδίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα διδακτικής της γλώσσας και της λογοτεχνίας καθώς και διδακτικής των φιλολογικών μαθημάτων με νέες τεχνολογίες. Κείμενα των ερευνητικών της εργασιών βρίσκονται δημοσιευμένα σε πρακτικά συνεδρίων. Διορίσθηκε με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (2000) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σήμερα η οργανική της θέση βρίσκεται στο Γυμνάσιο Νέας Αρτάκης Ευβοίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s